2 Temmuz 2014 Çarşamba

Fatma’nın Eli

Hz. Muhammed’in eşi Hatice bint Hüveylid’den olan kızıdır. Hz. Muhammed’in soyu, kızı Fatıma ve eşi Hz. Ali’nin çocukları yoluyla devam etmiştir, çünkü Hz. Muhammed’in vefatından sonra hayatta kalan tek çocuğu Hz. Fatıma’dır.

Son derece mütevazı yaşamıyla Müslümanlara örnek olan Hz. Fatıma Kuran’ı yorumlama yeteneğine sahip İslam Alemi için önemli bir insandır.  Hz. Muhammed'in "Vücudumun bir parçası, gözümün nuru; kalbim, ruhum ve vicdanım" dediği, soyunu devam ettiren kızı Hz. Fatma, Aleviler arasında özel bir değere, halk inançlarında farklı bir konuma sahip. Anadolu'dan Hindistan'a kadar "Fatma'nın Eli"nin kötülüklerden koruduğuna, inanılır.

Fatma'nın eli yüzyıllardır sahiplerine şans getirdiğine ve onlara sabır ve sadakat erdemleri verdiğine inanılan bir tılsım haline gelmiştir. Bu nesne genellikle 'Fatma'nın Eli' olarak bilinilirse de Araplar arasında 'Hamse Eli' diye anılır. Hamse, beş demektir ve bir elin parmak sayısını gösterir. Hindu'lar 'Humsa Eli', Museviler ise 'Hameş Eli' veya 'Miryam'ın Eli' adını vermişlerdir. Bazı kültürlerde yukarıya dönük, bazı kültürlerde aşağıya dönük el şeklinde bulunmaktadır.

Son yıllarda ülkemizde de Fatma’nın Eli şekli son derece revaçta bir figür haline gelmiştir. Mücevherden kıyafetler üzerinde kullanılan desenlere, dövmeden süs eşyasına kadar pek çok farklı yerde bu figürü görüyoruz.

Kimimiz moda olduğu için, kimimiz özendiği için, kimimiz inandığı için bu figürü kullanıyor. Ancak bu figürün nereden geldiğine dair hikayesini bilmek asıl kullanma amacımızı şekillendirecektir diye düşünüyorum.

Uğuruna inandığım Fatma’nın Eli figürüne ait birçok takı ve objeye sahibim. Hz. Muhammed’in kızı ve Hz. Ali’nin eşi olan Fatıma anamıza ait olduğuna inanarak taktığım her şey bana şans getiriyor.

Her daim üzerimde taşıdığım bu figürü benimle birlikte seven ve taşımaya başlayan arkadaşlarım oldu. Umuyorum en az benim kadar inanarak ve severek taşıyorlardır.

İç Sesimden Not: Fatıma anamızın elinin uğuru üzerimizde olsun…



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder