22 Şubat 2013 Cuma

Afrodizyak Salata ve Aşk Risottosu tarifi

Pril Sevgililer Günü mutfağından 3 tarifle Cuma günümüzü renklendirelim diyerek başlıyorum tariflerimi vermeye. Mazallah hafta sonu bu tarifleri yapmak istersiniz ve sıkıntı yaşarsınız diye hemen başlıyorum anlatmaya.

VARAN 1:

Narlı Cevizli Afrodizyak Salata

Malzemeler: 
- 100 gr baby ıspanak
- 1 su abardağı ceviz
- 1 adet nar

Sosu İçin:
- 20 ml pekmez
- 30 ml balzemik sirke
- 75 ml zeytinyağı
- Tuz

Hazırlanışı:
Yıkayıp kuruladığınız ıspanakları iyice kurutun. 180 derecede ısıtılmış fırında cevizleri 6-7 dakika hafif renklenene kadar fırınlayın. Sos malzemelerini blender ile iyice karıştırın. Ispanak yapraklarını sos ile iyice karıştırdıktan sonra üzerine kavrulmuş ceviz ve narı ekleyip servis edin.

VARAN 2

Riso Nero Aşk Risottosu

Malzemeler:
- 500 gr siyah pirinç
- 1/2 şişe beyaz şarap
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 orta boy beyaz soğan (çok küçük şekilde doğranmış olacak)
- 150 gr tereyağı
- İsteğe bağlı olarak toz parmesan peyniri

Süslemesi için:
- Tuz, karabiber
- 100 gr çeri domates
- 3 dal taze kekik
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
- 250 gr krema

Sebze Suyu İçin:
- 3 dal kereviz sapı
- 2 havuç
- 1-2 sap pırasa
- 1 sap rezene
- 2 dal beberiye
- 2 dal taze kekik
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 lt su

Hazırlanışı:
Risottomuzu sebze suyuyla hazırlayacağız. Bu nedenle öncelikle sebzeleri yıkayıp tencere alıyoruz ve zeytinyağı ile suları çıkana kadar kavuruyoruz. Sonrasında suyunu ekleyip kaynadıktan sonra altını kısıp yarım saat pişiriyoruz. Sebze suyu hazır olunca sebzeleri süzüyoruz.

Sebze suyumuz hazır ama arada çeri domateslerimizi zeytinyağı, deniz tuzu ve taze kekikle 180 derecelik fırında 8-9 dakika hafif yumuşayana kadar fırınlıyoruz.

Artık risottomuza geçebiliriz. Küçük küçük doğradığımız soğanlarımızı zeytinyağı ile yakmadan kavuruyoruz. Üzerine pirincimizi ekleyerek 3-4 dakika kavuruyoruz. Şarabı ekleyerek çekene kadar iyice karıştırıyoruz. Sıcak sebze suyundan yavaş yavaş ekleyerek pirincin suyu çekmesini sağlıyoruz. Burada önemli olan pirincimize suyu yavaş yavaş ekliyoruz ve suyu çekene kadar karıştırmaya devam ediyoruz.  Tuzu pişirme sırasında damak tadınıza göre ekleyebilirsiniz.Pirinçler pişmiş kıvama geldiğinde (pirinci kavurmaya başladığınızdan itibaren yaklaşık olarak 1 saat) -tenceredeki risotto sulu kıvamda kalmalı- tereyağı ve parmesanı ekleyebiliriz. Servis ederken üzerine 2 yemek kaşığı krema ve fırınlanmış çeri domatesleri koyup süsleyebilirsiniz.



Küçük Bir Not:

* Bu tarifte verdiğim sebze suyunu herhangi bir zaman hazırlayıp soğutup buz poşetlerine koyabilirsiniz. Böylece elinizin altında kendi hazırladığınız doğal sebze sularınız olur ve istediğiniz yemeğinize kullanabilirsiniz...

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder